CBS: 'Speciaalzaken boeren bovengemiddeld goed in de decembermaand'

De feestdagen zorgden vorig jaar bij de slijterijen voor een flinke toename in de verkoop van champagne en andere dranken. De decemberomzet was bijna twee keer zo hoog als de gemiddelde omzet in de eerste elf maanden van 2015. Ook andere speciaalzaken boerden bovengemiddeld goed in de decembermaand. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kerst en oud en nieuw zorgen traditioneel voor een hogere omzet van de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen. Vorig jaar was de omzet in december binnen dit segment 50% hoger dan de gemiddelde maandomzet, wat neerkomt op ongeveer 210 miljoen euro meer. Over heel 2015 zetten de speciaalzaken ruim 5 miljard euro om.

Slagers en poeliers zetten 54% meer om dan gemiddeld. Bij viswinkels en groentewinkels groeide de omzet in december ook, maar minder hard dan bij de eerdergenoemde branches. Bij de viswinkels was de omzet 19% hoger dan gemiddeld en bij de groentewinkels 9%. Voor de groenteboer was december in 2015 overigens niet de maand met de hoogste omzet: in de maanden mei en juni lag die hoger.

Bron: CBS

Ik wil graag meer informatie